czosnek

Za oknem piękna, polska złota jesień. Choć aura sprzyja długim spacerom, jest to również czas wzmożonej zachorowalności. Z przeziębieniem warto rozpocząć walkę od razu. Pomóc mogą nam w tym „babcine” sposoby i naturalne leki, których w przyrodzie nie brakuje. Czosnek na przykład, choć ze względu na swój zapach i smak jest dość kontrowersyjnym warzywem, zawiera w sobie niemalże całą aptekę : związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy: B1, B2, PP, C, a także prowitaminę A, sole mineralne oraz rzadkie mikroelementy tj. kobalt, chrom, nikiel. Ma właściwości antybiotyczne, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i obniża ciśnienie krwi. Wszystko to dzięki allicynie, która co ciekawe nie występuje w całych ząbkach czosnku, a dopiero po ich posiekaniu czy rozdrobnieniu.

Czosnek skutecznie walczy z bakteriami atakującymi jamę ustną, narządy układu pokarmowego, drogi oddechowe i moczowe. Tym samym chroni organizm przed gruźlicą, wrzodami czy zakażeniem bakterią E.coli. Według wielu badań czosnek przeciwdziała także niektórym grzybom, wirusom i pasożytom. Nic więc dziwnego, że znalazł on zastosowanie w różnego rodzaju syropach, maściach, czy naparach. Z konsumpcją tego warzywa trzeba jednak uważać, bo jego nadmierne spożywanie może spowodować na przykład podrażnienie żołądka lud nadmierne rozrzedzenie krwi. A jak zneutralizować specyficzny zapach czosnku? Pomoże nam w tym natka pietruszki, świeża mięta, tymianek, seler lub...lampka czerwonego wina.

Pamiętaj! Powyższy tekst ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.