b_230_0_16777215_00_images_dla_mieszkancow_aktualnosci_20201110_zywnosc_zywnosc.jpg

zywnosc2.jpg

Urząd Gminy Drużbice wraz z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi w 2020 roku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.

 

W ramach POPŻ udział wzięło 1026 mieszkańców gminy Drużbice. W okresie od stycznia do lipca 2020 r. rozdano 3010 paczek żywnościowych, co łącznie stanowiło ponad 46 ton żywności, czyli około 46 kg żywności na osobę. W asortymencie znalazły się: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki, sok jabłkowy, powidła, makaron, ryż, kasza, herbatniki, mleko, ser żółty, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli, gołąbki w sosie pomidorowym, olej i cukier. W czasie zagrożenia epidemicznego paczki żywnościowe dostarczane były przy pomocy wolontariuszy, w tym radnych do domów.

W ramach działań towarzyszących programu, w okresie od marca do lipca 2020 r., przeprowadzone zostały cztery warsztaty kulinarne, w tym jeden praktyczny pod nazwą „Zdrowo, smacznie, tanio”, w którym uczestnicy mieli możliwość przygotowywania różnych potraw, omawiania ich walorów zdrowotnych i wspólnego degustowania. Kolejne dwa warsztaty były warsztatami teoretycznymi, na których przedstawiono zasady dietetycznego odżywiania oraz wskazówki, jak prawidłowo czytać etykiety na produktach żywnościowych. Warsztaty prowadziła wykwalifikowana w dziedzinie kulinarnej dietetyczka. Jeden warsztat odbył się w formie zdalno-wydawniczej i polegał na rozpowszechnianiu, wśród osób zakwalifikowanych do odbioru paczek żywnościowych, poradników o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.